Co se týká kávy, měla jsem od začátku jasno. Jeden druh pro malé město nestačí. Věděla jsem, že chci nabízet kvalitní výběrovou 100% arabiku, kterou v žádné kavárně v Ústí neochutnáte. No jo, ale u nás „na vsi“ je většina lidí, kteří preferují klasiku. A tak bylo rozhodnuto. Dva mlýnky, tudíž dva druhy kávy byly nutností.

Varesina

Stabilně nabízíme italskou Varesinu.

Espresso Varesina Top Quality je směs zrna 95% arabika a 5% zrna robusta. Je výsledkem pečlivého výběru nejlepších zelených káv z Jižní Ameriky. Charakteristické je vysokým podílem různých zrn kávy Arabika a malou vynikající kompozicí Robusty. Překvapí jemná a zároveň výrazná chuť s kompaktnější krémovou konzistencí. Tato vlajková loď pražírny Varesina splňuje bezesporu nejvyšší nároky skutečných profesionálů v oblasti kávy v segmentu HoReCa.

Bird Song

Na druhém mlýnku kávy střídáme. Prozatím se u nás ustálila nabídka od firmy Bird Song.

BIO ETIOPIE ANFILOO YAREER

Tato káva pochází ze západní Etiopie z oblasti Anfilloo, nedaleko hranic s Jižním Súdánem. Farma pana Fekede Kebedeho se nazývá Qopha a má rozlohu 5 ha. Kávovníky zde rostou na převážně písčitých půdách v nadmořské výšce 1800 m, v zastínění až stoletých tropických stromů. Převládá odrůda moka, ale vyskytují se v menšině i další místní odrůdy.

BIO HONDURAS CLAVE DE SOL

Majitelka farmy Clave de Sol (Sluneční klíč), paní Miriam Elizabeth Perez, je už třetí generací v rodině, která se zabývá pěstováním kávy. Sama, za podpory manžela a dětí, se této činnosti věnuje už déle než dvacet let. Na její biodynamické farmě nalezneme hodně stínících stromů, díky kterým kávové třešně pomalu dozrávají, což má vliv na kvalitu finálního šálku kávy. Stromy také chrání půdu před erozí a ztrátou minerálních látek a podporují celkové zachování místního ekosystému. Miriam si uvědomuje důležitost rozmanitosti okolní přírody a velmi dbá, aby mezi jejími kávovníky stále nalézaly domov místní druhy drobných savců a ptáků.

UGANDA MIWU MT. ELGO

Na úpatí národního parku Mount Elgon, v doposud opomíjené části východní Ugandy, žije farmář Lawrence se svou ženou Jennifer a jejich šesti dětmi. Obklopeni svými kávovými zahradami, které se rozprostírají na vrcholcích hor v nadmořské výšce 2 100 m, na sopečných půdách a v zastínění korun ostatních stromů pěstují kávovníky odrůdy Nyasaland, obdobu původně etiopské Arabiky Gesha, která se do Ugandy dostala před více než sto lety.K nám káva doputovala přímo od farmářů bez dalšího zprostředkovatele díky projektu The Coffee Gardens, který v Ugandě rozvíjí spoluzakladatelka BirdSong Coffee Dana. Jeho cílem je podporovat tamní farmáře při zlepšování procesu pěstování a zpracování kávy pomocí moderních a k životnímu prostředí šetrných postupů. Jejich káva tak splňuje vysoké etické standardy.